Bivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kuću

02/07/2013 - 13:41 | Izvor: gizmag.com

Tokom Drugog svetskog rata ova zgrada je bila vazduhoplovna baza i sklonište Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), a danas je seoska eko kuća obložena drvetom i dom bračnog para Grejs i njihovo troje dece.

Bivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kuću

Ova kuća nosi prikladan naziv Saveznička farma (Allies Farm) i nalazi se u Eseksu u Velikoj Britaniji, a plan renovacije je osmislio arhitekta Kameron Skot iz firme Timber Design.

Za renoviranje je korišćeno tradicionalno drvo u kombinaciji sa čeličnim konstruktivnim sistemom zatega koji ublažava neke od ograničenja gradnje drvetom, dozvoljavajući projektantima i investitorima da se dogovore o rasporedu kuće bez ograničenja. To uključuje zatvoreno centralno dvorište, gde deca mogu da se igraju u prirodi.

Bivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kuću

Termalna efikasnost je bila prioritet od samog početka. Vodilo se računa o orijentaciji prozora, dizajnu nadstrešnica, kao i izradi podova. Dvostruko i trostruko zastakljenje je ugrađeno kako bi se postigla maksimalna toplotna efikasnost. Ova kuća je odlično izolovana i na korak je do ispunjenja uslova za dobijanje Passivhaus standarda.

Kuća je opremljena sa zemljanom toplotnom pumpom, fotonaponskom mrežom nominalne snage 40kW, solarno termalnim sistemom za zagrevanje potrošne vode i sistemom za iskorišćenje biomase kao izvora energije.

Za konstrukciju kuće je korišćena borovina, a drveni proizvodi i oni izvedeni od drveta su obilno korišćeni za izolaciji, podove i za oblaganje fasade.

Bivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kuću

Renoviranje je završeno prošle godine, a projekat je osvojio nagradu Najbolji drveni ram za kuću (Best Timber Frame Home) i Nagradu za najbolji enterijer (Best Interiors Award) časopisa Dejli Telegraf za 2012. godinu.

Porodica Grejs je želela pravu seosku kuću, ali objekat je zadržao nešto od svoje prethodne namene vazduhoplovne baze, posebno sa bivšim kontrolnim tornjem koji je sada dečija spavaća soba.

Pogledajte kako je tekla gradnja i kako kuća sada izgleda:

Bivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kućuBivša vazduhoplovna baza pretvorena u eko kuću