EcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u Kanadi

30/12/2011 - 16:59 | Izvor: www.ekokuce.com

Bračni par iz Vankuvera u Kanadi je počeo zidanje svog doma sa ciljem da žive u domu koji funkcioniše u skladu sa prirodom. Ovaj par je za dvadeset meseci svojim rukama podigao kuću koristeći blato, glinu, slamu i druge prirodne materijale dostupne u oblasti u kojoj žive.

Pasivna kuća

Rezultat je održiva kuća koja poseduje:

 • solarne fotonaponske panele i vetrogenerator koji su povezani na elektro distributivnu mrežu
 • solarne kolektore za grejanje
 • kompostnu toalet šolju
 • sistem za sakupljanje kišnice
 • sistem za preradu otpadnih voda
 • pasivan solarni dizajn

Pasivna kuća

Oni definišu ekološke objekte kao “objekte izgrađene korišćenjem lokalnih i neznatno prerađenih prirodnih materijala sa sistemima korišćenja vode, energije i otpada, uz najviše moguće neutralan uticaj na životnu sredinu“. Takođe, na njihovom imanju se održavaju seminari i ture razgledanja u cilju razmene iskustava i edukacije ljudi o održivoj gradnji.

Krov je izolovan staklenom vunom (R-40) bez formaldehida, a podovi stirodurom (R-12.5). Većina unutrašnjih zidova su ispunjeni mešavinom slame i gline. Korišćen je beton sa visokim postotkom elektrofilterskog pepela (letećeg pepela), kako bi se umanjio karbonski otisak. Spoljašnji zidovi su omalterisani krečnim malterom koji je skoro u potpunosti neutralne emisije ugljenika, a za pigmentaciju su koristili okside gvožđa.

Kuća pod snegom

Kako su postigli pasivni dizajn?

 • na severnoj strani kuće nema ni jednog prozora, ali sa ostalih strana ih ima dosta čime je postignut visok stepen osunčanosti.
 • dimnjak je napravljen od prirodnih materijala
 • postavljeni su cevasti krovni prozori kojima se obezbeđuje prirodno osvetljenje za delove kuće koji ga nemaju dovoljno
 • fiberglas prozori sa okvirom visoke izolacione efikasnosti
 • koriste se solarni paneli snage 2kW i LED rasveta
 • 60 solarnih cevi zagreva vodu za podno grejanje
 • za dodatno zagrevanje zimi se koristi peć na drva

Pošto je kuća sagrađena od prirodnih materijala, kao što su zemlja za podove, prirodni malter i prirodne mlečne boje bez VOC komponenti, ona je zdrava i ne proizvodi toksične gasove.

EcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u Kanadi

Sakupljanjem kišnice se obezbeđuje 37.854 litara vode godišnje za navodnjavanje bašte. Ušteda vode se postiže i toaletima bez ispiranja, slavinama sa niskim protokom vode i korišćenjem tuša umesto kade. Nakon dve godine je urađena bakteriološka analiza komposta, i rezultati su pokazali da se on može koristiti za đubrenje bašte. Otpadne vode se filtriraju i koriste za navodnjavanje voćki.

U kuhinji se nalaze dva frižidera i zamrzivač koji rade na jednosmernu struju, a za kuvanje se koristi butan boca. Većina cevi je reciklirana, kao i 80% drveta korišćenog za konstrukciju.

Pogledajte kako izgleda ova kuća:

Pod je izrađen od mešavine gline, blata i slame, sa podnim grejanjemSolarni kolektori za zagrevanje vode i kućePasivna kućaUnutrašnjost kućeZidovi su napravljeni od mešavine gline, blata i slameEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u KanadiEcoSense pasivna kuća od prirodnih materijala u Kanadi

Autor: S.D.

Foto: flickr.com