Kuća u Parizu potpuno umotana u zelenilo

15/04/2014 - 12:10 | Izvor: www.ekokuce.com

Arhitektonski studijo R&Sie dizajnirao je kuću za porodicu koja nije bila sigurna da li želi zeleni krov ili vertikalnu baštu, pa su dobili oba. Kuća se nalazi u Parizu i nosi naziv Izgubljena u Parizu (Lost in Paris).

Kuća u Parizu potpuno umotana u zelenilo

Ova kuća je okružena sa 300 staklenih posuda u kojima se sakuplja kišnica i nitrijenti potrebni za rast zelenog zida i krova koji se sastoje od više od 1.200 paprati, a napajaju se sistemom kap po kap. Biljke su integralni deo kuće i posađene su upotrebom hidroponične tehnike, što znači da nemaju dodirnih tačaka sa zidovima i krovom, već rastu iz staklenih posuda.

Omotač od biljaka štiti kuću od spoljašnjih uticaja i reguliše unutrašnju temperaturu, a stanovnicima pruža veliku dozu privatnosti i uživanje u zelenilu.

Kuća u Parizu potpuno umotana u zelenilo

Kuća je namenjena za život 4 osobe, a bilo je potrebno 5 godina da se završi. Arhitekta Fransoa Roše koji je uradio projekat ove kuće, objašnjava kako se radi o zahtevnom projektu koju u isto vreme izaziva i čuđenje i divljenje.

Kuća u Parizu potpuno umotana u zeleniloKuća u Parizu potpuno umotana u zeleniloKuća u Parizu potpuno umotana u zeleniloKuća u Parizu potpuno umotana u zeleniloKuća u Parizu potpuno umotana u zelenilo

Autor: S.D.

Foto: greenpacks.org