Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

27/10/2014 - 11:24 | Izvor: www.ekokuce.com

La Casa Vergara je šarmatna kuća od vreća punjenih zemljom koju je 2011. godine izgradio arhitekta Hoze Andres Valjeho u kolumbijskoj prestonici Bogoti. Ova kuća se, zbog odlične izolacije, prirodno hladi i ima veoma nizak uticaj na životnu sredinu.

Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

Gradnja vrećama punjenim zemljom je drevna metoda koja je nedavno unaprđena kako bi lako mogla da se primenjuje u modernoj gradnji. Unapređeni metod gradnje se naziva Superadobe (adobe - čerpić, glina) i osmislio ga je iranski ahitekta Nader Khalili. Razlika između drevne i unapređene metode je što se zemljom pune dugački čakovi u obliku cevi, slažu jedan na drugi i povezuju žicom. Na ovaj način se umanjuje trenje između strukturnih elemenata, povećava stabilnost objekta i pruža mogućnost za kreiranje organskih oblika.

Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

La Casa Vergara je izgrađena Superadobe metodom za samo 5 meseci. Dve prostorije su u obliku kupole, a ostale su klasičnog pravougaonog oblika. Nakon slaganja vreća punjenih zemljom i povezivanja žicom, cela stuktura je i spolja i iznutra prekrivena cementom radi zaštite od vlage i kako bi se svi oblici ujedinili. Na kraju je kuća i okrečena u zanimljivu boju koja joj daje poseban šarm i moderan izgled.

Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

Na plafonu unutar kuće su ostale vidljive drvene grede, a na zidovima drveni ramovi za prozore i vrata. Na krov je postavljeno puno svetlarnika kako bi se osiguralo što više prirodnog osvetljenja.

Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

Gradnja zemljom ima puno prednosti u poređenju sa konvencionalnim načinom gradnje, a jedna od njih je smanjenje potrošnje industrijskih materijala kao što su pečena cigla, beton i čelik čime se umanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. Gradnju La Casa Vergara kuće je trajala 5 meseci, a procenjuje se da je m2 koštao oko 300 dolara.

Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u KolumbijiModerna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji

Autor: S.D.

Foto: earthbagbuilding.com