Orijentacija objekata za postizanje energetske efikasnosti

30/05/2013 - 13:05 | Izvor: www.ekokuce.com

Od položaja objekta zavisi ne samo osvetljenost prostorija već i dobitak toplote od sunčevog zračenja, što je vrlo bitno ukoliko se planira gradnja niskoenergetske ili pasivne kuće.

Orijentacija objekata za postizanje energetske efikasnosti

Kako bi se postigli strogi kriterijumi energetski efikasne gradnje objekta, prostorije u kojima se najviše boravi treba orijentisati prema suncu. Prema suncu se orijentiše uglavnom dnevna soba sa velikim prozorima i vratima koja propuštaju svetlost i toplotu u unutrašnjost objekta.

Orijentacija prostorija prema stranama sveta

Prostorije orijentisane ka jugu će imati dobro dnevno osvetljenje i tokom čitave godine imaće dobitke od sunčevog zračenja. Savetuje se sađenje listopadnog drveća u prostoru ispred koje će leti štititi od pregrevanja a zimi kada lišće opadne, dozvoljavaće prodor sunčevih zraka. Jug je pogodan za dnevni boravak, trpezariju i dečije sobe .

Prostorije orijentisane ka istoku će imati dobro jutarnje osvetljenje i toplotne dobitke u tom  periodu. U letnjem periodu im može biti potrebna zaštita od sunčevog zračenja kako ne bi došlo do pregrevanja prostorije. Istok je pogodna strana sveta za dnevne i spavaće sobe, kuhinje i  trpezarije.

Orijentacija objekata za postizanje energetske efikasnosti

Prostorije orijentisane ka zapadu će imati dobro osvetljenje popodne. Može postojati potreba za zaštitom od sunčevog zračenja da bi se izbeglo pregrevanje u letnjem periodu. Zapad je pogodan za  hodnike i stepeništa.

Prostorije orijentisane ka severu neće imati  dovoljno dnevnog svetla  tokom čitave godine i zbog toga će imati male toplotne dobitke. Savetuje se sadnja drveća u prostoru ispred koje će štititi od hladnih vetrova. Najbolje je da se na sever orijentišu pomoćne prostorije: ostave, garaža, stepeništa i kotlarnice.

Pravilna orijentacija objekta i prostorija je veoma bitna. Time se obezbeđuje prijatan boravišni prostor, smanjuje se potrošnja električne energije za osvetljenje, kao i za klimatizaciju tokom letnjih meseci i dogrevanje tokom zime.