Trska

Trska: trščane tableTrska je jedan od prirodnih materijala koji je ranije dosta korišćen u izgradnji, a danas ponovo dobija na popularnosti. Trskom su se pokrivali krovovi, naročito na području Vojvodine, a koristila se i kao armatura u zidovima od naboja.

Velike količine trske rastu u močvarnim predelima i nasuprot uvrženom mišljnju, eksploatacija trščanih polja ima pozitivan efekat na životnu sredinu. Ako se mlada trska ne poseče, često zaraste u korov i ne može se više koristiti, a vremenom trune i raspada se u vodama močvara i troši kiseonik neophodan ostalim stanovnicima močvare.

trska: krov od trske

Sečena trska se šalje na mašinsko presovanje i dobija se proizvod u obliku tabli, čija je standardna debljina 5 cm, mada proizvođači mogu proizvoditi i table po narudžbini. Ovakve table predstavljaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, sličnu stiroporu, koji je danas u širokoj upotrebi u građevinarstvu. Tabla od presovane trske, debljine 5 cm ima koeficijent toplotne provodljivosti od 0,035 W/mK do 0,04 W/mK, a umanjenje buke iznosi 32 dB.

Trska: izolacija spoljašnjeg zida trskomIzolacija od trščanih tabli izvodi se u vidu sendvič zidova, gde je debljina trske 10 cm, a u podove se ugrađuju tanje ploče, debljine 2-3 cm, a može se koristiti i za pokrivanje već gotovih fasada, kao dodatna izolacija. Za pokrivanje krovova koriste se različito presovane table ili snopovi trske. Ispod trščanih krovova nije potrebna nikakava dodatna izolacija, mada je moguća ugradnja i dodatnog sloja toplotne ili zvučne izolacije. Pre ugradnje, trska se mora zaštititi od vlage, što produžava njen vek trajanja i do 200 godina, što nije slučaj sa nekim modernim materijalima koji se danas primenjuju u izgradnji.

Trska takođe štiti i od glodara i insekata, jer su stabljike trske vrlo oštre i gusto zbijene, što onemogućava štetočine da se nasele u zidovima i podovima. Kao prirodan materijal u potpunosti je bezopasan po ljudsko zdravlje i okolinu.

Pored tabli, trska se pakuje i u razne druge građevinske elemente: ograde, nadstrešnice, dekorativne elemente... Mogućnosti su velike.