6 najlepših pećinskih kuća na svetu

16/01/2014 - 10:27 | Arhitektura | Izvor: www.ekokuce.com

Možda su pećinski ljudi sve vreme bili u pravu po izboru mesta za život. Uz par modernih dodataka, kuće u pećinama nisu samo egzotična mesta koja se mogu nazvati dom, već i izuzetno energetski efikasni objekti. Njihovi zidovi od kamena regulišu unutrašnju temperaturu tokom cele godine, a mnoge pećine imaju i izvore sveže vode koji teku kroz njih.

6 najlepših pećinskih kuća na svetu

Pogledajte 6 najlepših pećinskih kuća na svetu.

Chulo Canion pećinska kuća

Ova kuća se nalazi u planinama Mule nedaleko od grada Bisbe u Arizoni. Smeštena je na 15 hektara planinskog terena, a površina kuće iznosi 278m2. Pristupa joj se kroz sunčanu sobu koja vodi ka podzemnom domu.

Chulo Canion pećinska kuća

Moderna kuhinja, marokanska trpezarija sa lusterom, dnevna soba, prostor za vežbanje joge i tri spavaće sobe ostaju prirodno hladne zahvaljujući pećinskim zidovima. Na imanju se nalazi nekoliko prirodnih bazena, gostinska kuća i bašta.

Chulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kućaChulo Canion pećinska kuća

Pećinsko imanje u Misuriju

Ova kuća se nalazi u gradu Festus u Misuriju. Vlasnici su imanje kupili na prodajnom sajtu eBay.

Pećinsko imanje u Misuriju

Ogroman dom od 1.800m2 podeljen je u tri dela. U prednjem delu smešten je dnevni prostor sa tri spavaće sobe, srednji deo smešta pomoćne prostorije, vešarnicu i veliku sobu za igru i zabavu, dok se u zadnjem delu nalazi istorijski deo gde su mnogi muzičari održavali koncerte. Tri izvora pijaće vode i četrnaest vodopada se takođe nalaze u okviru ovog magičnog doma.

Pećinsko imanje u Misuriju

Rudnik srebra u Švedskoj

Ako vam pećine uklesane u strane planina nisu dovoljno zanimljive, onda će vam sigurno biti apartman u bivšem rudniku soli srebra na 152 metara ispod zemlje u Švedskoj.

Rudnik srebra u Švedskoj

Sam rudnik je bio vodeći proizvođač srebra tokom 16. veka pa sve do 20. veka kada je zatvoren. Mreža prelepih podzemnih hala nude jedinstvene prostore za ručanje, koncerte, a mogu se iznajmiti za venčanja ili privatne zabave koje se mogu održavati oko podzemnog jezera.

Rudnik srebra u ŠvedskojRudnik srebra u ŠvedskojRudnik srebra u ŠvedskojRudnik srebra u ŠvedskojRudnik srebra u Švedskoj

Ranč “Pećinska palata”

Ova kuća se nalazi u Juti u SAD-u. Uklesana je u stranu pećine od crvenog kamena i prostire se na 44.5 hektara zemljišta.

Ranč Pećinska palata

Četiri unutrašnja udubljenja su transformisana u tri  prelepe spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju, trpezariju i gostinsku sobu. Cela kuća je dodatno impresivna zato što ne dobija električnu energiju iz elektrodistributivne mreže i energetski je nezavisna zahvaljujući  upotrebi fotonaponskog sistema. Prednja staklena fasada preplavljuje unutrašnjost sa svetlošću, dok se sveža voda dobija iz podzemnog bunara.

Ranč Pećinska palataRanč Pećinska palataRanč Pećinska palataRanč Pećinska palataRanč Pećinska palata

Beckham Creek pećinska kuća

Ova kuća je smeštena u državi Arkanzas, SAD. Ona se može iznajmljivati i posvećena je očuvanju prirodnih lepota.

Beckham Creek pećinska kuća

Staklena prednja fasada puni enterijer sunčevim zracima spajajući prostorije sa spoljašnjom prirodom koja se okružuje. Svaka privatna i zajednička prostorija povećava prirodni pećinski ambijent, dok okolno pripadajuće zemljište pruža priliku da se uživa u prelepom okruženju.

Beckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kućaBeckham Creek pećinska kuća

Pećinske kuće u Iranu

Ove fenomenalne pećinske kuće su izgrađene pre 700 godina, nalaze se blizu planine Sahand u Iranu i uklesane su u stranu planinskih vulkasnih stena.

Pećinske kuće u Iranu

Sada popularno mesto za hotele i odmarališta, pećinske sobe održavaju hladnu temperaturu tokom dana zahvaljujući prirodnoj izolaciji i odbijanju sunčevih zraka. Enterijeri su opremljeni tradicionalnim i istorijskim tekstilama, ćilimima i jastucima koji pružaju savremeni komfor.

Pećinske kuće u IranuPećinske kuće u IranuPećinske kuće u IranuPećinske kuće u IranuPećinske kuće u Iranu

Autor: S.D.