Bajkovita sauna sa trščanim krovom u Rusiji

29/10/2014 - 20:08 | Arhitektura | Izvor: www.ekokuce.com

Gradnja malih izdvojenih prostorija koje služe kao saune je u Rusiji česta pojava, a artitekta Andrej Bugaev iz studija Artecology je napravio svoju verziju saune koja se nalazi u šumi i podseća na scenu iz bajke.

Bajkovita ruska sauna od prirodnih materijala

Za gradnju je koristio cela stabla ariša dužine 5 metara i prečnika 280mm. Ariš je izabrao zato što je veoma otporan na vlagu, jak i prijatan za gledanje. Kako bi sačuvao kvalitet drveta što duži vremenski period, tretirao ga je prirodnim i potpuno bezopasnim premazima.

Bajkovita ruska sauna od prirodnih materijala

Mekan i prelep trščani krov je sačuvan sa stare saune i sada štiti od kiše i hladnoće novu. Ova izbushka-banya (koliba sauna) se zagreva pomoću peći na drva izgrađene od cigli.

Bajkovita ruska sauna od prirodnih materijala

Na spratu ove fantastične saune se nalazi mali prostor za odmor gostiju nakon parnog kupatila do kog se dolazi spiralnim stepenicama. U sklopu imanja se pored saune nalazi i letnjikovac izgrađen u istom bajkovitom stilu.

Bajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijalaBajkovita ruska sauna od prirodnih materijala

Foto: freshome.com