Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj

05/06/2013 - 14:21 | Arhitektura | Izvor: www.ekokuce.com

U Norveškoj su zeleni krovovi postali deo tradicije. Širom zemlje se mogu videti stotinama godina stare kuće prekrivene travnatim krovovima. Neki su svetlo zeleni i izgledaju skoro baršunasto, a drugi su boje zlata i izgledaju kao da na njima raste pšenica ili zob. Većina su prekrivena travom i cvećem, a mogu se videti i neki na kojima raste nisko drveće.

Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj

Prednosti zelenih krova su brojne. Oni su dosta teški pa pomažu da se kuća stabilizuje, odlična su izolacija, prostor za uzgoj raznog bilja, vazduh unutar kuće čine kvalitetnijim, dugotrajni su...

U vreme Vikinga i tokom srednjeg veka većina kuća se zidala od drveta, krov se izrađivao od kore breze, i po pravilu prekrivao travom. Pojavom gvožđa i drugih savremenih materijala, travnati krovovi gube na popularnosti.

Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj

Sada se norvežani trude da sačuvaju svoju tradiciju zelenih krovova, pa se i povećao broj zainteresovanim ljudi koji ih postavljaju na kuće, vikendice i kolibe. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima.

Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj

Od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.

Tradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u NorveškojTradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj