Zeleni krov vinarije prekriven vinovom lozom

08/04/2013 - 11:42 | Arhitektura | Izvor: archea.it

Na italijanskim brdima između Firence i Sijene, nedavno je završena gradnja nesvakidašnje Antinori vinarije sa velikim zelenim krovom koji je potpuno prekriven nizovima vinove loze.

Zeleni krov vinarije prekriven vinovom lozom

Za gradnju ovog objekta korišćeni su isključivo prirodni materijali, kao što je terakota koja ne samo da odgovara tradicionalnoj italijanskoj arhitekturi, već i osigurava održavanje idealne temperature unutar objekta bez instaliranja previše sistema za regulisanje temperature. Ova vinarija sadrži prostor za proizvodnju i flaširanje vina, restoran, muzej, biblioteku, maloprodajni objekat i prostor za degustaciju vina.

Zeleni krov vinarije prekriven vinovom lozom

Dok je većina zelenih krovova prekrivena niskim rastinjem koje ne zahteva puno održavanja i pomaže u izolaciji objekata i odvođenju kišnice, vlasnici ove vinarije su odlučili da krovni prostor iskoriste za povećanje svojih vinograda.

Zeleni krov vinarije prekriven vinovom lozom

Jedva vidljiv iz daljine, krov sadrži i niz kružnih otvora koji obezbeđuju priliv dnevne svetlosti u podzemne prostorije. Vlasnici su uložili 67.000 evra u ovaj projekat želeći da dodatno naglase povezanost  objekta sa prirodom i izraze poštovanje prema zemlji koja je održala 26 generacija proizvođača vina.

Zeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozomZeleni krov vinarije prekriven vinovom lozom