Sam izgradio vetrenjaču koja proizvodi struju za celu kuću

15/10/2012 - 12:06 | Energija | Izvor: vecernji.hr

U dvorištu Dragutina Mališe, u Sibinju kod Slavonskog Broda, uzdiže se 15 metara visoka vetrenjača, zahvaljujući kojoj porodica ima električnu energiju. Od snage vetra svetle sve sijalice u kući, rade televizor, računar, frižider, jedino ne radi bojler jer je prevelik potrošač. Dragutin je sam konstruisao uređaj, a ideje je sakupljao i preko interneta. Trebale su mu tri godine.

Sam izgadio vetrenjaču koja proizvodu struju za celu kuću

“Zanimaju me obnovljivi izvori energije, pa sam proučavao literaturu. Kupio sam i rasvetni stub. Prvo sam napravio pet puta manju od ove, a kad sam video da ima dovoljno vetra, sagradio sam veću”, kaže Mališa, koji je u projekat uložio oko 2.000 evra. I kada nema vetra, porodica ima struje 15 sati dnevno, a kada ga ima, struja se dopunjuje. Dragutinova vetrenjača ima šest aluminijskih krila dužine tri metra, površina svakog je jedan kvadratni metar, a cev nosača vetrenjače je pocinkovana. Ima dva generatora, jedan puni akumulator, a drugi, merni, osigurava vetrenjaču stavljajući je u fazu mirovanja pri jakim udarima vetra. Krila se tad okreću prema vetru i prestaju da se vrte.

Bez alata nema zanata

Snaga generatora je 1080 vati, ali Dragutin iz njega izvlači 300, u idealnom slučaju 600-800 vati. Kapacitet akumulatora je 250 amperčasova. Temelj stuba je na dubini od 1.20 metara.

“Vetrenjaču sam podigao tek kad sam se uverio da je reč o građevini za koju nije potrebna građevinska dozvola. Nije bilo lako, mnoge informacije na internet su netačne i nepouzdane. Učio sam na sopstvenim greškama, ali sam jako zadovoljan jer od nekoliko vetrenjača za koje znam u Hrvatskoj, jedino moja normalno radi i proizvodi struju”, ističe Mališa.

Sibinjska vetrenjača privlači mnoge zainteresovane, svi su oduševljeni, a neki ne veruju da je sve napravio potpuno sam. Ipak, reč je o stoprocentnom ručnom radu. Ima i onih koji bi želeli da je kupe, ali Dragutin to izričito odbija jer je, kaže, radio za svoje zadovoljstvo. Ušteda na mesečnom računu za struju je barem 15 evra, ali razlog zašto je ovaj mehaničar zaposlen u Đuri Đakoviću sagradio vetrenjaču, bio je to što je želeo da napravi nešto što nema niko u Hrvatskoj.

“Osim različitih aparata i mašina, potrebno je i znanje, ali do njega se dolazi samo ako postoji jaka volja. S druge strane, nemoguće je platiti nekome da vam napravi vetrenjaču jer je reč o velikom i poslu i finansijskom izdatku”, zaključio je Dragutin Mališa, preporučivši svima koji imaju vikendice do kojih ne dopire električna mreža, da sami sagrade svoju vetrenjaču.