Zašto se u Srbiji još uvek ne koristi snaga vetra

29/11/2012 - 12:21 | Energija | Izvor: 24sata.rs

Ministarstvo energetike postavilo je nedavno kao pozadinu na svom sajtu vetrenjače iako u Srbiji ne postoje vetroparkovi, i to zato što sama država sputava vetraše da investiraju.

Zašto se u Srbiji još uvek ne koristi snaga vetra

Iako je Zakon o energetici donet još prošle godine, nisu donete i neophodne uredbe koje bi omogućile investicije u vetroparkove - o stimulativnim merama, o priključenju na mrežu, nova verzija uredbe o fid in tarifama…

“Investicije koči i EPS koji već dve godine nikako da napravi ugovor o otkupu struje. Vetraši ne mogu da prodaju struju direktno građanima, nego moraju preko EPS-a, i bez tog ugovora sve pada u vodu”, kaže dobro upućeni izvor novena 24 sata.

On podseća da EU insistira da i zemlje koje nisu članice do 2020. koriste i energiju iz obnovljivih izvora. Naš udeo je oko 21 odsto, a trebalo bi da dostignemo 27 odsto.

“To mogu da budu hidroelektrane, ali toliko povećanje može da se dobije jedino ako gradimo Đerdap 3. Ostaju nam još vetar, sunce i biomasa. Država mora svima da doplaćuje struju koju prave (to je fid in tarifa), što je za struju iz vetra 9,5 evrocenti, od sunčeve energije 23evrocenta, a za biomasu je do 13,85 evrocenti”, kaže naš sagovornik.

U Srbiji je dozvoljeno da se izgradi 450 megavata u vetrenjačama. Kontinental vind kod nas planira da gradi vetroparkove, a u prvoj fazi biće 170 megavata.

“Radimo od 2009 godine, a sve to vreme Vlada nije završila svoj deo posla. Ugovor o otkupu energije sa EPS-om zasad postoji samo za male projekte, ali za velike tog modela nema. Nama je bitno da ugovor bude prilagodljiv da bismo dobili kredit od banaka, jer 30 odsto ulažemo mi, a ostalo ide iz kredita”, kaže Ana Barnabić iz Kontinental vinda i navodi da je Zakon o energetici dobar pomak.

“Potrebne uredbe je trebalo usvojiti nekoliko meseci nakon usvajanja zakona, a ni danas ništa nismo bliži tome. Ipak, ministarstvo je najavilo da će do tada usvojiti novu uredbu o fid in tarifama. Meni to onda govori da su vetrenjače na sajtu ministarstva dobar znak”, kaže Barnabićeva.

EPS: Optužuju jer ne mogu da pravdaju kredite

Milan Mirosavljević, šef pres službe EPS-a, odbacuje optužbe koje su vetraši uputili na adresu EPS-a. „To nije istina. Ministarstvo energetike je dužno da izda dozvolu za rad vetroparkovima, a EPS se, po uredbi Vlade, obavezao da proizvedenu energiju otkupljuje i da proizvođaču obezbedi priključak na mrežu. Međutim, meni nije poznato da neki takav objekat postoji u Srbiji i da zaista proizvodi energiju. Ako objekat ne postoji, onda ne možemo ni govoriti o otkupu proizvoda i sklapanju ugovora”, izjavio je Mirosavljević. On smatra da je pravi problem u tome što vlasnici vetroparkova nisu u stanju da opravdaju kredite koje su dobili, pa zato krivicu svaljuju na EPS.