Auto – moto savez Srbije predstavlja prvi srpski elekrični automobil

16/07/2014 - 09:41 | Transport | Izvor: telegraf.rs

Auto-moto savez Srbije (AMSS) najavio je da će u petak, 18. jula, predstaviti prvi srpski električni automobil, koji su za šest meseci uspeli da naprave inženjeri Centra za motorna vozila (CMV) AMSS uz ulaganje oko 20.000 evra.

Auto – moto savez Srbije predstavlja prvi srpski elekrični automobil

Električni automobil predstavlja revoluciju u oblasti proizvodnje automobila, ne zahteva skupe popravke i servis, moderan je ekološki proizvod, ekonomičan i umesto tečnih i gasovitih goriva koristi struju.

Lakši je, jednostavniji i jeftiniji za održavanje. Jednim punjenjem, srpski električni automobil, za sada, pređe najviše 150 kilometara. Srpski prototip još nije moguće pustiti zvanično u saobraćaj, ali je sertifikovan, što znači da može dalje da se ispituje, legalizuje i da dobije konačnu dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja.

Nakon toga, električni automobil će moći da se registruje i pusti u javni saobraćaj.

Da je električni automobil budućnosti postao i srpska stvarnost, pokazaće u petak stručnjaci CVS AMSS na konferenciji za medije, gde će zaineresovani moći da ga isprobaju na poligonu uz asistenciju inženjera direktora CMV AMSS, Milana Božića.

CMV je bio motivisan i željom da prve električne automobile AMSS stvori i koristi upravo kao svoja eksperimentalna vozila za pomoć na putu.

Tako će članstvo u AMSS podrazumevati još pristupačniju i bolju uslugu, svim vozačima u Srbiji, navedeno je u saopštenju AMSS.

Izvor, foto: telegraf.rs