U Beograd stigao prvi autobus na električni pogon

20/03/2014 - 11:02 | Transport | Izvor: novosti.rs

Električni autobus kineskog proizvođača BYD stigao je iz Holandije u Beograd i narednih mesec dana biće testiran na ulicama prestonice. Ako u gradu budu zadovoljni karakteristikama tog vozila, moguće je i da će kupiti određeni broj autobusa na struju.

U Beograd stigao prvi autobus na električni pogon

Vozilo na baterije trenutno je u pogonu Dorćol Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, a na ulicu će izaći čim prođe neophodne ateste i dok birokratija završi protokol.

Testiranje će trajati narednih mesec dana, a zatim će biti doneta odluka da li će Beogradom da kruže vozila na struju koja su štedljiva, tiha i ne zagađuju okolinu.

U pitanju je nova generacija ekoloških autobusa visoke tehnologije, čija upotreba značajno umanjuje troškove upravljanja i održavanja, i povećava kvalitet vazduha jer nema emisije štetnih gasova. U BYD vozila je ugrađena napredna tehnologija koju je razvila armija od 15.000 inženjera, uključujući ekološke jon-fosfatne baterije, pogon na glavčini točka i skladištenje energije dobijene prilikom kočenja.

Električni autobus se kreće pomoću baterije koja se puni 5 sati. Sa jednim punjenjem vozilo prelazi 300 kilometara. Na taj način smanjuje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova. Međutim, potpuno električni autobusi nisu praktični baš u svim uslovima eksploatacije, ali testiranje može da pokaže opravdanost za njihovo uvođenje bar na pojedinim linijama.

Autobus na struju ili "trolejbus bez motke", kako ga zovu zaposleni u GSP, već je isproban u mnogim gradovima širom sveta. Slične probe do sada su električni autobusi imali širom Evrope u više od 25 gradova, od Kopenhagena do Tel Aviva i od Londona do Varšave. I rezultati su bili zadovoljavajući. Jedan od njih je i Amsterdam gde će se 35 kineskih autobusa koristiti za potrebe prevoza na aerodromu.

Beogradom u vreme špica saobraća oko 700 autobusa koji dnevno u proseku pređu 208.100 kilometara. Svaki troši 50 litara goriva na 100 kilometara, pa je ukupna potrošnja u GSP Beograd radnim danima oko 100.000 litara.

Cena električnog autobusa je oko 400.000 evra po komadu, a Beograd je autobuse tipa Solaris Urbino 18, popularne "poljake", sa kompletom rezervnih delova plaćao 320.000 evra po komadu.

Izvor: novosti.rs