U centru Hamburga će biti zabranjen pristup putničkim vozilima

20/01/2014 - 11:19 | Transport | Izvor: b92.net

Vlasti grada Hamburga planiraju da do 2034. godine putničkim vozilima potpuno zabrane pristup centru tog grada kako bi smanjili zagađenje vazduha i nivo buke.

U centru Hamburga će biti zabranjen pristup putničkim vozilima

Ovaj ambiciozni plan deo je projekta Green Network, koji predviđa da vozila budu prognana sa 40% urbane površine ovog nemačkog grada. U okviru istog projekta planirano je da gradski centar bude pretvoren u mrežu parkova, vrtova, igrališta i rekreativnih površina.

Portparol gradskih vlasti, Angelika Fritsch, izjavila je da očekuje da će se u narednih 15-20 godina stanovnici Hamburga i turisti kroz centar grada kretati isključivo pešice, biciklima ili javnim prevozom.

Osim što će grad biti zeleniji, oslobođen od saobraćajne buke i, uopšte, prijatniji za život, Hamburg će na taj način dati svoj doprinos globalnom smanjenju emisije ugljen dioksida.

Naime, nemačka luka koja je ušćem reke Elbe povezana sa Severnim morem, direktno je ugrožena klimatskim promenama koje nastaju kao posledica povećane emisije ugljen dioksida i globalnog rasta temperature.

Prosečna temperatura u ovom gradu u proteklih 60 godina porasla je za 1.2oC, a nivo mora za 20cm. Ako se ovakav trend nastavi, Hamburg će, kao i mnogi drugi priobalni gradovi u svetu, u budućnosti biti na udaru oluja i poplavnih talasa.