U sortirno-reciklažnom centru u Vršcu struja će se proizvoditi iz organskog otpada

10/11/2014 - 12:11 | Zanimljivosti | Izvor: evrsac.rs

Izgradnja Sortirno-reciklažnog centra na Gradskoj deponiji, najvredniji projekat koji se sada realizuje u opštini Vršac, napreduje planiranom dinamikom. Uprkos veoma lošoj godini za građevinare, pre svega kada je reč o vremenskim uslovima, objekat od 2.000m2 stavljen je pod krov, pa će se tokom zime nesmetano sprovoditi unutrašnji radovi, kako bi već na proleće ovaj pogon počeo da radi.

Sortirno reciklažni centar u Vršcu

Ljubisav Šljivić, direktor preduzeća "Drugi oktobar", objašnjava da će u prednjem delu ovog objekta biti pogon za razdvajanje smeća na organsko i neorgansko, a u drugom će biti instalirana najsavremenija oprema za reciklažu.

“Neorgansko smeće će se odlagati na deponiju, a od organskog ćemo, zahvaljujući opremi našeg partnera iz Južne Koreje Hyundai Energy praviti tečno gorivo za proizvodnju električne energije, neaktivni ugalj i destilovanu vodu”, rekao je Šljivić posle posete ovom gradilištu.

Ova deponija je, prema potpisanom projektu, odavno trebalo da postane regionalna, ali se na njoj za sada skuplja samo otpad iz opštine Vršac. Tu se donese oko 35 tona dnevno, pa komunalci još ne znaju da li da instaliraju opremu za preradu 24 ili 48 tona đubreta dnevno.

Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković naglasio je da uređenjem deponije, preradom komunalnog otpada i korišćenjem obnovljivih izvora energije, Vršac staje u red modernih evropskih gradova.

“Komunalno preduzeće i opština moraju pronaći strateškog partnera koji bi uložio sredstva, da bi mogli da prerađujemo otpad u struju i gorivo, a dobitak bi bila i topla voda”, rekao je Živković.

“Napravili smo objekat u kom se može prerađivati I 100 tona dnevno, ali će kapacitet rada zavisiti od količine prikupljenog otpada. Kada bi se rešilo pitanje divljih deponija, kojih ima u svim selima, a u gradu ih je 14, ta količina bi bila mnogo veća. Računamo da će boljim radom nadležnih inspekcija i to smeće na kraju završiti u našem Sortirno-reciklažnom centru, a koliko god se to nekome ne sviđa, ovde će se sigurno donositi i otpad iz Alibunara, Bele Crkve i Plandišta”, istakao je Šljivić.

Miloš Vasić, član Opštinskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine, rekao je da je lokalna samouprava ove godine za uklanjanje divljih deponija uložila 6 miliona dinara, dok je za sređivanje deponije odvojila 16.1 milion.

Izvor: evrsac.rs